Jediná karta ..

Ve čtvrtém kole pražské Skupinové Open přišlo rozdání (č.28), o kterém si Jarda Holý postesknul: "Partner zahájil 2H, a tak jsme nehráli manš." Pokusím se naznačit, že srdcová hra se dá porazit.

Předpokládejme tedy, že východ hraje 4H.

 W/NS S K10
H 82
D K9852
C Q832
 
S AJ632
H 53
D J106
C AJ6
 N 
W E
 S 
S 9
H AJ10974
D AQ3
C 973
  S Q8754
H KQ6
D 74
C K105
 

Prvním problémem pro obránce je výnos. Jistě se najdou tací, kteří vynesou D7. Po několika výnosech se dá závazek splnit, ale o tom později. Největší šance (podle mne) pro hlavního hráče je zahrát dvakrát srdcový impas. Sever nemá nejmenší důvod pokrývat králem a tak markuje lichý počet kár. HH zahraje srdce do kluka, Jih vezme a pokračuje kárem, které dobere východ dámou. Pokud teď zahraje hlavní hráč pik do esa a zopakuje srdcový impas, v našem případě nesplní, protože stačí vrátit srdce a nezamotat se při odhozech.

S J63
H -
D 10
C AJ6
 N 
W E
 S 
  S Q87
H -
D -
C K105

Řekněme tedy, že hlavní hráč zahraje srdcové eso, pikové eso a pik snap a vpustí jih třetím kolem srdcí. Najdete ve vzniklé koncovce (vpravo) správnou kartu k poražení závazku?

Je jasné, že kterákoli piková karta dává hlavnímu hráči desátý zdvih. Zbývají tedy trefy. Východ ukázal 11 bodů, takže to vypadá, že by má trefovou dámu. Pak ovšem závazek nejde porazit. Takže dejme trefovou dámu partnerovi a hrajeme tref ...

Pokud zahrajete malý tref, vaše myšlenky skončily v půli cesty. Pokud má hlavní hráč C9, dá se stolu malou (správné zahrání) a za chvíli nám vyimpasuje krále.

Takže to vypadá, že je potřeba zahrát C10. Stůl však dá kluka, partner vezme dámou a za chvíli se staneme obětí trefo-pikového skvízu.

Zbývá tedy CK! Hlavní hráč nyní nemá šanci. Navíc je trefový král dobrý i v  případě, že východ má v trefech 9 i 8. Teď bude postaven před obtížný úkol uhodnout trefy.

Tato analýza taktéž naznačuje, že jiný trefový výnos než králem hru zadá. Zadávající jsou ještě kterákoli srdce a piková dáma. To však jistě nikoho nepřekvapilo.

Poznámky
  • Ivan Hrubant a Ota Svoboda vyjádřili pochybnost o pikovém výnosu. Mají jistě pravdu - přece si nechceme snapovat od trumfový originálů. Pikový výnos dává obraně jen malé šance zabloudit i při optimální hře hlavního hráče. Ovšem tento článek je o vniklé koncovce, ze které se snad mnozí mohou poučit. A ti, kteři vynesli káro, se snad poučí, že výnos z dubla nebývá moc dobrý.
  • Pikový výnos staví hlavního hráče před problém i ve 3H. Na stůl jsou jen dva přechody a je potřeba se rozhodout, zda po prvním neúspěšném srdcovém impasu zkusit druhý impas v srdcích nebo zda zkoušet štěstí v kárech.
  • Jarda Holý navhnul zahrát po pikovém výnosu impas károvou dámou. Pokud sedí, odevzdají se dva srdcové a dva trefové zdvihy, protože trefový vstup na stůl využijeme k opakování kárového impasu. Pokud impas nebude sedět, přibude kárový přechod na stůl a pak je možné srdce impasovat dvakrát. Tato koncepce selže, pokud jih bez váhání propustí károvou dámu. Naštěstí takových obránců moc není :-)

Seznam rozdání lubomir@najzar.cz