Excelentní výnos

V 9. kole Skupiné Open přišlo rozdání, ve kterém se výnosem blýskla Marie Jelínková. Ze 25 stolů se na 8 splnilo 6S a na jednom 6BT. Obrat byl ve vyšších skupinách kolem 25 IMP, v nižších "jen" 23.

 E/NS


 
S -
H A9642
D 6
C AK107542
   
S Q973
H K107
D 1087542
C -
 N 
W E
 S 
S 65
H 853
D J93
C QJ963
  S AKJ10842
H QJ
D AKQ
C 8
 
ESWN
NajzarFořtJelínkováJireš
pas1Cpas2C
pas3Spas4C
pas4Dpas4H
pas4 BTpas5H
pas5 BTpas6C
pas6 S... 

Fořt ukázal silný list na soběstačných pikách, Jireš pak trefovou pozitivku, trefový a srdcový cue-bid. Nejsem si jist, zda odpovědi na 4BT a 5BT byly takové, jaké uvádím, ale vypadalo to, že Fořt míří do velkého slemu. Nakonec však skončili v šesti.

Marie zhodnotila situaci a vynesla H10!. Ani se Tomášovi nedivím, že nezahrál impas. Sice o něm uvažoval, ale nakonec se rozhodl, že projde jeden tref a pokud druhý někdo snapne, bude to od originálu. Rozlohy však byly podstatně horší a Marie snapla hned první tref a závazek spadnul dvakrát.

Je pravda, že před podobný problém se hlavní hráč dostane i po károvém výnosu. Pak se západ dostane do ruky třetím kolem piků a zahrání srdce staví jih před problém - impasovat nebo zahazovat. A dobrý hráč by mohl začít přemítat, proč srdcový výnos nepřišel hned.

V zápase Vozábal (E)-Zadražil (W) proti Pokorná (N)-Kurka (S) Michal zasáhnul 2D a Pepa hrál 6S. Vzal kárový výnos, zahrál tři kola piků a teď přišlo srdce. Pepa nyní snadno spočítal, že bez impasu nesplní, protože příjde promoce pikové devítky. 1430 pro NS. Stejně hrál i Jarda Holý poté, co Sůra zasáhnul 2D a vynesl káro.

V popsané situaci existuje ještě jedno silné zahrání, které staví hlavního hráče před velice nepříjemné hádání - HK! Tohle pokračování našli, co vím, Magerl (nebo Stupka?) a Konvalina. Ale oba hlavní hráči (Hradil, Kolínský) uhodli. Myslím, že uznání patří všem ctyřem.


Seznam rozdání lubomir@najzar.cz